Ce (mai) înseamnă libertatea

Posted on January 22, 2010

2


Tuturor pasionaților de documentare (printre care mă număr și eu) le recomand un site unde documentarele pot fi vizionate online – http://freedocumentaries.org/int.php?filmID=152. ID-ul din link este o trimitere la unul dintre filmele făcute de Adam Curtis pentru BBC în 2007 (eu le-am vizionat abia acum), despre un concept ce nu pare să aparțină categoriei acesteia. The Trap: What Happened to Our Dream of Freedom (Capcana: Ce s-a întâmplat cu visul nostru de libertate) este o căutare a definiției libertății, iar un film despre ce mai înseamnă libertatea în lumea de astăzi merită efortul. Filmul nu este doar încă un material bazat pe teoria conspirației, ci urmărește un traseu factual, ne reamintește istoria recentă, evoluția acesteia și procesul care ne-a adus acolo unde suntem astăzi. Titlul primului episod, “Fuck You Buddy”, este numele unui joc sistemic creat de economistul John Nash, laureat al premiului Nobel pentru economie, care a dezvoltat un concept economic bazat pe egoismul și ipocrizia fundamentală a ființelor umane. Acest model a fost exportat la nivelul managementului social și a devenit un mod de a guverna – oamenii sunt supuși unui control social indus de scheme mecanico-matematice și nu pornind de la încrederea în libertatea decizională personală și comunitară. În schimb politicieni rapace și lacomi, dornici doar de înavuțire personală, controlează societatea pe baza unui egoism economic considerat fundamental pentru bunul mers al întregului sistem.
De ce este relevant pentru noi acest lucru? Pentru că filmul demonstrează faptul că societățile contemporane (mai ales cele Occidentale) sunt întemeiate pe un principiu mecanic, acela al convingerii că oamenii pot fi conduși pe baza unor date statistice, iar deciziile la nivelul societății se iau pornind de la această “capcană” a adevărului produs de modelele matematice despre oameni. Aceasta este “cușca” în care suntem prinși și noi astăzi, trebuie să dăm sute de mii de oameni afară pentru că “așa spun statisticile”, trebuie să scădem veniturile pensionarilor “pentru că așa arată cifrele”, trebuie să acceptăm lipsa de umanitate ca pe un dat, pentru că “așa ne impune Fondul”, trebuie să acceptăm deciziile unor politicieni incompetenți pentru “că așa sunt indicatorii macro-economici”.
O lume paradoxală, în care libertățile individuale sunt sacrificate pentru binele unei libertăți superioare, o libertate care nu există în lipsa primeia. Iar Libertatea, care este unul dintre cele mai diafane concepte ale umanității, un concept despre a cărui putere nu suntem conștienți, și al cărui preț îl desconsiderăm de multe ori (ca și Libertatea după care am strigat în 89, ce s-a ales de ea?), rămâne doar o iluzie pentru noi roboțeii.

Advertisements
Posted in: Uncategorized