Nepotul lui Freud și nemurirea genetică

Posted on April 12, 2010

0


Lucian Freud este genul de nepot pe care orice om ajuns celebru și, apoi privind spre pământ din Elizeu și l-ar dori – cum s-ar spune, fiecare dintre noi își dorește ca genele sale, moștenirea lui biologică, să rămână în istorie. E o formă de nemurire, o știa chiar și Aristotel, iar pictorul Freud îndeplinește cu prisosință acest rol. Tablourile sale sunt scoase din imaginarul bunicului, dar, în același timp, nu sunt doar extensii artistice ale unor idei. Freud realizează portrete ca și când în istoria artelor nu s-ar fi întâmplat ciocnirea cu fotografia, unele dintre picturile sale având calitatea destăinuirii fără cuvinte.

“Nepotul” lui Freud scotocește și el prin subteranele eului uman și descoperă, fără false referințe la teoriile bunicului, profunzimi nebănuite. Într-unul dintre tablourile mele preferate, Lucian Freud o portretizează pe Sue Tilley (Benefits Supervisor Resting) într-o manieră provocatoare, cu referințe critice la clasicii nudului. Dar nu faptul că Freud este șocant prin natura abruptă a abordării mă impresionează, ci modul cum și-a ales subiectul. În momentul realizării tabloului Sue Tilley era un simplu funcționar public, fără “pretenții” estetice, pe care Freud a întâlnit-o întâmplător și pe care a “forțat-o” timp de nouă luni să îi pozeze. Iar rezultatul este unul dintre tablourile cele mai personale și mai dramatice din arta contemporană.

Și în această serie intensitatea redării personalității subiectului depășește orice limite ale obiectivității și realității imediate. Emoția și forța de expresie vine din spatele imaginii, din marginile tușelor și nu neapărat din corpul modelului reprezentat. Forțarea limitelor corpului împreună cu limitele receptării și acceptării gestului estetic, ce moștenire mai bună putea lăsa în istoria artelor?!

Luna trecută la centrul Pompidou a fost inaugurată expoziția comemorativă, intitulată simplu Atelier, iar francezii spun (pe bună dreptate) că Lucian Freud este unul dintre cei mai importanți pictori contemporani în viață (Lucian are 78 de ani). Aici link-ul la pagina centrului:

http://www.centrepompidou.fr/Pompidou/Manifs.nsf/0/57C293CB2BD5E0CFC12576E3003A4771?OpenDocument&sessionM=2.2.1&L=2&form=Actualite

Posted in: Comentarii