TIFF 2012 prezintă – Cimitirul noului val românesc

Posted on May 22, 2012

0


Campania de promovare TIFF 2012 este, fără îndoială, creativă. Amplasarea în contextul vizual al Cimitirului Vesel de la Săpânța nu face decât să confirme identitatea regională (regionalistă?) a festivalului de film. Aici o colecție a tuturor afișelor TIFF. Din pacate, însă, în contextul în care filmul românesc contemporan nu a mai câștigat niciun premiu reprezentativ la nivel european sau mondial în ultimul an, iar “După dealuri” al lui Mungiu pare să fi ieșit din cărți după cronicile catastrofale ale criticilor de film internaționali, care constată incapacitatea regizorilor “noului val” de a mai ajunge la nivelul pe care l-au atins cu filmele anterioare, aceste afișe sunt de rău augur. Aici cronica din Variety.
Revenind la afișele TIFF, conexiunea dintre film și moarte, una dintre cele mai vechi în analiza produsului cinematografic, este savuros dezvoltată. Pietrele funerare, care puteau fi puse pe mormintele unor pelicule precum “Principii de viață” (2010), “Tatăl fantomă” (2011), ori “Toată lumea din familia noastră” (2012), sunt autoironice, iar mesajul “TIFF cu filme m-o hrănit, am mâncat pân-am murit”, poate să devină: “CNC cu bani m-o chivernisit, până noul val o murit”.
Ca de obicei, voi sta cu ochii pe producțiile autohtone din selecția de anul acesta (și nu numai). Până atunci Noul val odihnească-se în pace, noi așteptăm următorul nou val!

Posted in: Filme